Uusimman kodin kuvalehden mukaan itse tehty leipä voi säästää vuodessa jopa 343 euroa. Säästämisestä innostuneena olen kokeillut uusia leipä reseptejä ja meidän keittokirjasta löytyi ruispalojen ohje. Vaikkei tämä olekaan samanlaista kuin Suomen suosituin leipä, kyllä tätä mielellään syö.

Ruispalat

50 g voita tai margariinia

5 dl vettä

50 g hiivaa

1,5 tl suolaa

7 dl karkeita tai hienoja ruisjauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja tai erikoisvehnäjauhoja

 

1. Sulata voi kattilassa. Kaada vesi kattilaan ja lämmitä se 37-asteiseksi. Liuota hiiva maidon ja rasvan joukkoon kulhossa.

2. Lisää nesteeseen suola ja melkein kaikki jauhot. Säästä kuitenkin hieman jauhoja leipomiseen.

3. Alusta taikinaa kunnes se on notkeaa: 7-10 min käsin tai 5 min koneella. Anna taikinan kohota peitettynä n. 30 min.

4. Painele tai kaaviloi litteäksi kohonnut taikina uunipellillä leivinpaperin päällä. Leikkaa taikina jauhoitetulla veitsellä tai taikinakaapimella 20 palaksi. Älä leikkaa viiltoja pohjaan asti. Pistele paloihin reikiä haarukalla. Peitä liinalla ja anna kohota n. 30 min.

Leipä ennen toista kohotusta.

5. Laita uuni lämpeämään 225 asteeseen. Paista uunin keskiosassa 15-20 minuuttia. Anna leivän jäähtyä ritilän päällä leivinliinan alla ja taita sen jälkeen paloiksi.

Valmista leipää.